GAZ AUTO PRAHA s.r.o.

§30a Mimořádné odpisy hmotného majetku!

03. 08. 2009

Ve sbírce zákonů pod č. 216/2009 Sb. vyšla novela zákona o daních z příjmů. Novela je účinná dnem vyhlášení, a to od 20.7.2009 - co nám přináší? Vyplatí se čekat s nákupem nového užitkového vozidla na konec roku? Rozhodně ne!

Zavedení mimořádných odpisů


V rámci této změny se vkládá do ZDP nový § 30a, který umožňuje u hmotného majetku pořízeného v období od 1.1.2009 ydo 30.6.2010, pokud je poplatník jeho prvním vlastníkem a zařazeného do 1. nebo 2. odpisové skupiny uplatnit mimořádné odpisy, a to následujícím způsobem:

hmotný majetek zařazený do 1. odpisové skupiny lze odepsat rovnoměrně bez přerušení do 100 % vstupní ceny za 12 měsíců,
hmotný majetek zařazený ve 2. odpisové skupině za 24 měsíců, přitom za prvních 12 měsíců se uplatní odpisy rovnoměrně do výše 60 % vstupní ceny hmotného majetku a za dalších bezprostředně následujících 12 měsíců rovnoměrně do výše 40 % vstupní ceny majetku.
Tyto odpisy se stanoví s přesností na celé měsíce; přitom poplatník má povinnost zahájit odpisování počínaje následujícím měsícem po dni, v němž byly splněny podmínky pro odpisování. Při zahájení nebo ukončení odpisování v průběhu zdaňovacího období lze uplatnit odpisy pouze ve výši připadající na toto zdaňovací období. Odpisy se zaokrouhlují na celé koruny nahoru. Tento způsob odpisování nelze uplatnit u hmotného majetku odpisovaného podle § 30 odst. 4 a 5 ZDP.

V případě technického zhodnocení majetku, u něhož budou uplatněny mimořádné odpisy, nezvyšuje toto technické zhodnocení vstupní cenu majetku. Ukončené technické zhodnocení se zatřídí do odpisové skupiny, ve které je zatřáděn hmotný majetek, na kterém bylo technické zhodnocení provedeno, a odpisuje se jako hmotný majetek podle § 26 až 30 a § 31 až 33, tedy podle běžných pravidel.
Toto rozhodnutí vychází z předpokladu, že v průběhu zkráceného odpisování majetku by mělo docházet k technickému zhodnocení jen minimálně, a proto by nemělo smysl zavádět další nestandardní režim odpisování. Pokud poplatník možnosti mimořádných odpisů nevyužije, postupuje při odpisování rovněž běžným způsobem. Rovněž tak minimální doba finančního leasingu uzavřeného od nabytí účinnosti této novely do 30.6.2010 majetku odpisovaného mimořádnými odpisy se rovněž zkracuje na 12 resp. 24 měsíců.

Zjednodušeně tedy:

1) pokud vozidlo koupíte v prosinci 2009 - začnete ho zrychleně odepisovat až v lednu 2010!

2) pokud vozidlo koupíte v listopadu 2009 - uplatníte si v roce 2009 odpis pouze 1/12 ze 60% pořizovací ceny vozu.

3) v takovém případě je pro Vás tento způsob odepisování HM nevhodný!

4) pokud chcete využít této možnosti nabízené státem pak máte poslední možnost! Nezapomeňte, že odepisovat začínáte až v následujícím měsíci po koupi a odpis se stanoví s přesností na celé měsíce!

Takže pokud máte co odepisovat - neváhejte a kupte vůz právě teď! 


 

Videogalerie

Sledujte náš youtube channel

Nepřehlédněte!


e-Cat GAZ

e-Shop GAZ
Ke stažení

Která z nabízených značek je Vám nejbližší?

ARO (18%)
UAZ (22%)
GAZ (25%)
HONKER (10%)
LUBLIN (8%)
DONG-FENG (8%)
Ani jedna... (8%)

Zajímavé odkazy:


Auta do terénu
Čtyřkolky.com

Najdete nás na Facebooku:

Sledujte stránky GAZ.cz na facebook.com